KIERRÄTYS

MUOVI

Puhtaat muovipakkaukset voidaan kierrättää muovinkeräyksessä, mutta itse muovituotteita ei. Muovinkeräykseen ei saa laittaa PVC (3 tai 03-merkittyä) muovia, muovisia käyttöesineitä tai erityisen likaisia muovipakkauksia(nämä kuuluvat sekajätteeseen). Kaikki mahdollinen muovi on kuitenkin tärkeää kierrättää jotta se voidaan uusiokäyttää, joten laitathan kaikki muovipakkaukset ja purkit huuhdeltuina muovinkeräykseen.

 

BIOMUOVI

Biomuovi voidaan kierrättää muovien kanssa. Jos biomuovin paksuus sen sallii, se voi olla myös yhteensopiva teollisen kompostoinnin kanssa. Jos muita tapoja ei ole käytettävissä, biomuovi voidaan lähettää energian talteenottoon.

 

LUONNONKUMI

Luonnonkumi on 100% biohajoava ja myrkytön materiaali. Kun tuote on valmistettu 100% luonnonkumista, kuten kaikki verkkokauppamme luonnonkumituotteet ovat, voi sen kompostoida tai hävittää biojätteenä. Luonnonkumitutin voi vaikka haudata pihan kukkapenkkiin ilman että siitä irtoaa mitään myrkyllistä luontoon. Luonnonkumin maatumisaika on kuusi vuotta.

 

ELEKTRONIIKKA

Rikkoutunut sähkölaite on mahdollista toimittaa elektroniikkaliikkeeseen, josta se hävitetään ja hyödynnetään asianmukaisesti, esimerkiksi Gigantti kierrättää ja uusiokäyttää heille vietyjä sähkö- ja elektroniikkalaitteita. Elektroniikkaa vastaanottavat myös Sortti-asemat. Ethän heitä sähkölaitetta sekajäteastiaan.

 

METALLI

Metalli voidaan uudelleenhyödyntää ja se tulisi lajitella metallinkeräysastiaan. Metallinkeräykseen voidaan lajitella metalliesineet, joista vähintään puolet on metallia. Suuremmat metalliesineet voi viedä Sortti-asemalle.

 

PUU

Ensisijaisesti suosittelemme puutuotteiden, kuten huonekalujen ja lelujen lahjoittamista tai myymistä seuraavalle käyttäjälle. Moduuliosilla saat osan Hoppekidsin tuotteista muunnettua vastaamaan muuttuvaa tarvetta. Rikkoutuneeseen PlanToys-leluun on mahdollista tilata kauttamme korvaava osa.

Pienet puumäärät, kuten lelut, voit jättää kiinteistön sekajäteroskikseen. Suuret puuosat ja huonekalut toimitetaan Sortti-asemalle puujätteen keräykseen.

 

PAHVI

Kaikki pahvinen pakkausmateriaali ja tuotepakkaukset ovat kierrätettäviä. Lajittelethan pahvin kartonginkeräykseen. Märät ja likaiset pahvit kuuluvat energiajätteesen.

 

VAATTEET

Laadukkaan lastenvaatteen käyttöaika lasta kohden on huomattavasti lyhyempi kuin sen käyttöikä voisi parhaimmillaan olla. Kierrätäthän meiltä(kin) ostamasi tekstiilituotteen esimerkiksi pikkusisaruksille tai tuttujen lapsille. Live- ja nettikirppiksillä sekä Kierrätyskeskuksissa itselle tarpeeton vaate löytää uuden omistajan ja jatkaa näin käyttöikäänsä. Toivomme, että myös meiltä ostetut vaatteet pääsevät osaksi hyväntekeväisyyttä vaatekeräysten tai esimerkiksi HOPE ry:n kautta. Rikkinäiset puhtaat ja kuivat vaatteet, joita ei ole mahdollista korjata tai muuten itse hyödyntää voi toimittaa poistotekstiilin keräyspisteeseen. Keräyspisteeseen kuuluvat käyttökelvottomat kodin tekstiilit ja vaatteet. Poikkeuksena on hygieniasyistä esimerkiksi alusvaatteet ja sukat.

Suomen Tekstiilikierrätys – Ympäristön asialla (suomentekstiilikierratys.fi)

 

LASI

Lasiset tuttipullot ovat pitkäikäisiä ja helppo pitää puhtaana. Tästä syystä ne on suositeltavaa jätteeksi päätymisen sijaan, antaa eteenpäin seuraavalle käyttäjälle. Lasiset tuttipullot voi halutessaan hyödyntää keittiössä. Rikkoutunut tai muuten käytöstä poistettu lasi kuuluu kiinteistön lasinkeräysastiaan.

 

KENGÄT

Paljasjalkakenkä on taipuisa ja joustava eikä muotoudu käyttäjänsä askellukseen kovan ja joustamattoman jalkineen tavoin. Siksi on turvallista antaa se seuraavan lapsen käyttöön. Oikein hoidettu Affenzahn-kenkä säilyttää erinomaisesti jälleenmyyntiarvonsa ja on haluttu kenkämerkki erityisesti netin kirpputoreilla. Rikkinäinen kenkä, jota ei voida enää suutarilla korjata, hävitetään sekajätteenä.